Loading color scheme

Méně je více? Ne vždy. Podlehněte trendu vrstvení šperků, ukážeme vám, jak na to

Stbrn-cluster-prsten-s-ametystem-a-drahokamy-Roche-eppicz-3-420-K Vrstvení šperků je bezesporu umění. Naučit se ho ale zvládnete také. Kombinujte šperky pečlivě, nemusíte se držet při zemi, ale vždy myslete na vzájemnou harmonii. V tomto článku vás provedeme základními pravidly a tipy, jak vrstvit šperky, aby výsledek byl vždy harmonický a atraktivní.

Svou roli v kombinování a vrstvení šperků nehraje jen váš styl a vkus, ale také vaše nálada. Některé dny automaticky sáhnete po několika špercích a s výsledkem budete spokojení, jindy budete přidávat a zase ubírat a možná skončíte jen s pár kousky. Dovolte si tyto změny. A pro dny, kdy máte chuť vynést co nejvíce favoritů ze své šperkovnice, přinášíme několik rad, jak si s vrstvením hravě poradit.

Náhrdelníky: dbejte na rozdílné délky
Vrstvení náhrdelníků je základem každého sofistikovaného outfitu. Klíčem je správná volba délek – zkombinujte kratší náhrdelník, který se drží blízko krku, s delšími, které dosáhnou níže dekoltu. Tento efekt vám pomůže vytvořit dojem hloubky a přirozeně přitáhne pozornost. Nebojte se experimentovat s různými styly – jemné řetízky s přívěsky skvěle ladí s masivnějšími kousky.

TIP: „Pokud si při kombinování váháte, doporučuji sáhnout po dvojitém náhrdelníku. Tam si můžete být naprosto jistí, že obě jeho části se k sobě hodí,“ říká Eva Bunin, zakladatelka česko-slovenského šperkařství Eppi.

Zlatý náhrdelník s perlou a rubínem Auburn Eppi.cz
Řetízkový náhrdelník s bílou sladkovodní perlou a přírodním rubínem v hřejivém 14 karátovém žlutém zlatě unosíte k outfitům do práce i k večerním šatům do společnosti. Vynikne ve výstřihu do tvaru písmene V, stejně tak jako k jednobarevnému roláku.
Cena: 13 670 Kč

Náramky: zapojte k nim hodinky
Náramky jsou skvělým způsobem, jak oživit vaše zápěstí. Kombinujte různé materiály a šířky – jemné zlaté náramky můžete snadno doplnit o kožené pásky nebo perličky. Dbejte na to, aby barevná paleta zůstala harmonická, a pokud máte hodinky, zapojte je do celkové kombinace.

Zlatý náramek s opálem a safíry Petia Eppi.cz
Něžný náramek z 14karátového žlutého zlata jemně ozdobí každé zápěstí. Drobný řetízek ozvláštňují dva bílé safíry a kouzelně světélkující opál.
Cena: 4 460 Kč

Náušnice: kombinovat náušnice zvládnete i bez dalších dírek
Náušnice nabízí nekonečné možnosti vrstvení, a to zejména pokud máte více dírek v uších. Skvěle vypadá kombinace drobných pecek s výraznějšími visacími náušnicemi. Další možností je kombinace různých tvarů a barev kovu, které mohou vytvořit zajímavý kontrast.

TIP: Nemáte píchnutých více dírek? Nevadí. Vybírejte z nasazovacích náušnic, tzv. záušnic.

Zlatá záušnice Traci Eppi.cz
Zamilovali jste se do trendu vrstvení náušnic, ale na píchnutí další dírky se necítíte? Vyhrajte si s nasazovací náušnicí v nápaditém dvojitém designu. Trendy kousek z 14karátového zlata s lesklou povrchovou úpravou se bude hodit nejen k vašim dalším zlatým náušnicím, ale také ke kouskům s drahokamy.
Cena: 1 950 Kč

Prstýnky: vsaďte na cluster prsten s tenkým kroužkem
Prstýnky jsou ideální pro vrstvení, pokud je správně zkombinujete. Můžete zkusit prstýnky s různými vzory a tvary na jednom prstu, nebo rozložit několik jednoduchých prstýnků na více prstů. Důležité je, aby celkový vzhled nepůsobil přeplněně.

TIP: „Skvěle vypadá kombinace tenkých kroužků s drobnými kamínky, rytinou nebo úplně hladkých s tzv. cluster prsteny – ty většinou zdobí vícero drahokamů v zajímavé kombinaci barev i postavení,“ říká Eva Bunin, zakladatelka česko-slovenského šperkařství Eppi.

Stříbrný cluster prsten s ametystem a drahokamy Roche Eppi.cz
Trendy prsten v méně tradičním cluster designu se zvlněnou obroučkou skvěle rozzáří vaše ruce. Shluk fialového ametystu, rhodolit granátu a tanzanitu ozvláštňuje bílý měsíční kámen. Prsten je vyroben z recyklovaného stříbra. S možností jeho pozlacení můžete získat luxusní šperk za příznivou cenu.
Cena: 3 420 Kč 

Jak to vše sladit dohromady?
Když už máte zvládnuté vrstvení jednotlivých druhů šperků, přichází nejtěžší část – jak to všechno sladit dohromady? Klíčem je vyhnout se přehnanému zdobení a zvolit si jeden dominantní prvek, který bude vaším centrem pozornosti. Pokud jsou náhrdelníky dominantní, nechte náramky a náušnice jednodušší. Vždy se snažte dosáhnout rovnováhy – šperky by měly podtrhnout váš outfit, ne ho zastínit. Ideální pravidlo říká – soustřeďte se na jeden typ šperků, který navrstvíte, a u zbytku se držte trochu zkrátka.

TIP: Když zkombinujete šperky dohromady, mrkněte na sebe do zrcadla. Působí celkový celek harmonicky? Pak můžete vyrazit. Je něco, co vám nesedí? Pak raději daný šperk vyměňte nebo pro tentokrát nechte ve šperkovnici.