Jak degustovat skotskou whisky
{phocagallery view=category|categoryid=623|imageid=1754|float=left}Víte, jak si nejlépe vychutnat delikátní whisky? Následující doporučený postup od Mastera Blendera (mistra míchače) Briana Kinsmana povýší vychutnání lahve Grant's na skutečný zážitek. Grant's je ideálním dárkem pro milovníky whisky, drinkem vhodným k oslavě rodinných svátků a narozenin či skvěle poslouží jako doplněk k pohodovému posezení s přáteli. Jedná se o nejstarší skotskou míchanou whisky, která se vyrábí podle původní receptury v rodinné palírně již po 5 generací. Její charakter ji řadí mezi nejkvalitnější skotské míchané whisky.
O výtečnou chuť whisky Grant's se pečlivě stará Brian Kinsman, který je teprve šestým Masterem Blenderem ve více než stoleté historii whisky Grant´s. Společně se svým týmem odborníků – od zručných bednářů přes lihovarníky až po experty na zrání whisky – má Brian za úkol zaručit stále stejnou kvalitu charakteristické chuti Grant's. Pokud není Brian v lihovaru, věnuje se degustaci a očichávání různých vzorků whisky, které denně dostává. Za jeden den dokáže degustovat až desítky takových vzorků a pouze v případě, že je stoprocentně spokojen, schválí vzorek pro směs skotské whisky Grant's.
Pokud chcete degustovat Grant's jako Master Blender, tady jsou Brianovy oblíbené tipy:
- Pro maximální zážitek z degustace a očichání whisky je ideální sklenka ve tvaru tulipánu. Pokud ji nemáte po ruce, použijte skleničku, která má širší dno a nahoře se zužuje.
- Teplota sklenice je velmi důležitá, ujistěte se, že sklenka není příliš studená ani příliš teplá. Pokojová teplota je ideální. Pokud se vám zdá, že sklenice je příliš studená, zahřejte ji minutu či dvě v dlaních.
- Whisky obvykle obsahuje kolem 40 % alkoholu. Ideální síla pro očichání vzorku je však 25–35 % alkoholu. Trikem, jak snížit obsah alkoholu, je přidat do whisky trochu vody. Voda probudí chuť a vůni whisky, což vám umožní nasát jemné aroma skryté v tekutině.
- Vůni a aroma probudíte také tím, že sklenici zakryjete rukou a důrazně whiskou prokroužíte. Tento pohyb zajistí uvolnění aroma z tekutiny a zvedne je k vrchu sklenice. Oddalte ruku a přičichněte k vrchu sklenice. Každý vnímá vůni trochu jinak, nicméně pravděpodobně ucítíte vanilku, sladkost, jemné květinové tóny či plnou vůni letního ovoce. Přesvědčte se sami.
- A to nejlepší nakonec. Po očichání se napijte a užijte si chuť jedinečné whisky. Pamatujte, že neexistuje špatný nebo dobrý způsob, jak ji pít. Ať už ji pijete čistou nebo na ledu – vždy je to váš způsob, jak si nejlépe whisky vychutnáte.
{phocagallery view=category|categoryid=623|limitstart=0|limitcount=0}