Jak servírovat steak?
K dokonalému steaku vede dlouhá cesta. Samotný pokrm však není pouze steak – pokud ho budete servírovat se správnými ingrediencemi, právě ony mohou podtrhnout dokonalou chuť masa. K dobrému jídlu patří i dobré pití. Jaké víno nejlépe pasuje ke steaku, případně co si dát jako digestiv? Servírováním steaků vás provede Peter Halák, šéfkuchař Pohostince Karlín.
Kvalitní suroviny jsou vždy základ úspěchu. Platí to jak o mase, které na steak využijete, tak i o přílohách, omáčce, se kterou byste chtěli steak servírovat, tak i o nápoji, který si s jídlem budete vychutnávat. Foodpairing, tedy vhodná kombinace jídla a pití platí i u steaků. Správně vybranými nápoji můžete podtrhnout chuť pokrmu. V opačném případě naopak jídlu chuťově zbytečně ublížit.
Jaké přílohy se ke steakům hodí?
„Kombinací steaků a příloh je nespočet. Základem jsou kvalitní vybrané suroviny. Je vhodné steak odlehčit čerstvou zeleninou.“ Radí šéfkuchař Peter Halák z Pohostince Karlín a přináší pár tipů na jednoduché přílohy.
Grilované batáty
3 oloupané a vysušené velké batáty
3 lžíce rostlinného nebo olivového oleje
Sůl
Předehřejte venkovní gril na střední teplotu kolem 180°C. Než se nahřeje, nakrájejte batáty na tenké plátky, položte je do hluboké mísy, přidejte olej, posolte a promíchejte. Potřete mřížku grilu olejem a umístěte na ni plátky batátů. Překryjte a nechte 5 minut grilovat. Otočte batáty, přikryjte a nechte je grilovat do změknutí zhruba dalších 5 minut.
Citrnovo-zázvorový špenát
2 lžíce olivového oleje
1 lžíci oškrábaného nastrouhaného čerstvého zázvoru
700 g čerstvého špenátu
Půl lžičky soli
Čtvrt lžičky čerstvě umletého pepře
2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
Rozpalte olej v hluboké pánvi, přidejte zázvor a míchejte, dokud nezačne vonět (zhruba po 30 vteřinách). Postupně přidávejte špenát, s první várkou přidejte i sůl a pepř. Povařte, občasně promíchejte, dokud špenát nezvadne, zhruba za 3 až 4 minuty. Odstraňte z vařiče a vmíchejte čerstvou citrónovou šťávu.
„Ke steaku si samozřejmě můžete dát i klasičtější přílohy, jako je například bramborová kaše, pečené brambory či lehký zeleninový salát s dobrou zálivkou. Chuď může vhodně doplnit i sos podávaný s masem. Klasický francouzský Bearnaise, známé Barbecue nebo třeba Holandská omáčka skvěle doplní dobrý steak s přílohou. Nezapomeňte je připravovat s předstihem, ať vám steak nestydne,“ doporučuje Peter Halák z Pohostince Karlín.
Vinné párování
„Čím je steak syrovější, tím více se k němu hodí mladší vína.“ Radí Peter Halák. Mladý cabernet sauvignon či lehčí malbec skvěle podtrhnou chuť steaku a dodají mu lehkou, jemnou chuť. Čím je steak tučnější, tím více robustní víno potřebuje. K rib-eye steaku se budou skvěle hodit vína z Rhonské oblasti nebo těžký syrah. Správně spárované víno dokáže udělat z celkového kulinářského zážitku zázraky.
Grilovaný steak skvěle doplní například toto Chianti Colli Senesi 2013 od Vittoria Innocentiho, který je uznávanou toskánskou ikonou. Toto suché Chianti se vyznačuje zvláštními animálními tóny s vůní tabáku, díky čemuž podtrhuje chuť steaků. V chuti najdete vyzrálé lesní ovoce a závěrem pak výraznější tříslovinu. Podávejte ho při teplotě zhruba 17°.
Digestiv
Po vydatném jídle je dobré si dát digestiv. Pomůže vám lépe pokrm strávit, aby vám nebylo těžko. Vhodné jsou zejména bylinné likéry či pálenky, které zažívání zaručeně pomohou. Pokud je však nemáte po ruce, můžete sáhnout po tmavých destilátech, jako například po kvalitní whisky, cognacu či rumu.
Vyzkoušet můžete například skvělou blatenskou pálenku Baron ze zralých hrušek, která se pyšní zlatou medailí z uznávané soutěže v San Franciscu, která oceňuje výjimečnou kvalitu destilátů.
Jestliže si zatím sami na dobrý steak netroufnete, anebo hledáte inspiraci s čím steak spárovat, nechte si poradit v dobré steakové restauraci a při vašich domácích pokusech pak budete vědět, jakým směrem se ubírat. Na kvalitním steaku si doslova smlsnete například v Pohostinci Karlín, který najdete kousek od Karlínského náměstí v Pobřežní ulici. Podávají zde prvotřídní steaky nejen z masa od českých chovatelů, ale také z hovězího Black Angus (hovězí maso jihoamerického skotu). Každé poledne si můžete objednat také stařený hovězí ořech.