Netradiční recepty ze zeleniny
Ani vás už nebaví neustálé vymýšlení receptů? Rádi byste uvařili něco nového, chutného, barevného a zároveň plného vitamínů? Sáhněte do spíže po zelenině a zkuste tentokrát připravit netradiční pokrmy, které zachutnají nejen vám, ale celé rodině!
Ať už budete vařit cokoli, nezapomeňte vždy dbát na kvalitu surovin, ze kterých jídlo připravujete. Ty nejlepší najdete především u farmářů hospodařících v režimu ekologického zemědělství. Seženete u nich vše, co potřebujete – od masa a mléčných produktů až po zeleninu, ovoce a bylinky. Pokud se ale nechystáte na výlet na farmu, kvalitní bio produkty nakoupíte i online přes různé e-shopy, které biopotraviny nabízejí, prostřednictvím bedýnkových systémů farem či ve vašem oblíbeném obchodě. Vždy však dbejte na to, aby produkt nesl označení dvěma logy biolistem a biozebrou. Jedině ty zaručují, že se jedná o certifikovanou biopotravinu bez chemie a průmyslových hnojiv.
Tatarák z ředkviček a cukety
• 200 g bio ředkviček
• 100 g bio cukety
• 1 citron
• kapary
• olivový olej
• bylinky na ozdobení
• sůl a pepř
Nejprve oloupeme cuketu a rozkrájíme ji na malé kostičky, které podusíme do měkka a necháme vychladnout. Pozor jen, aby si udržely tvar a zcela se nerozpadly. Čerstvé ředkvičky nakrájíme také na malé kostičky a smícháme s cuketou. Směs dochutíme šťávou z citrónu, solí a pepřem. Zakápneme olivovým olejem a přidáme nasekané kapary a bylinky (může být pažitka, petržel i bazalka). Vychladíme v lednici a následně podáváme s opečenými topinkami.
• 800 g bio červené řepy
• 2 bio cibule nebo šalotky
• 500 ml vývaru
• 1 kelímek bio smetany na vaření
• čerstvý tymián
• sůl a pepř, bobkový list, hřebíček, skořice celá
• bio zakysaná smetana, olivový olej, čerstvá bazalka a avokádo na ozdobení
Očištěnou řepu a cibuli přelijeme vývarem, přidáme 3 větvičky tymiánu, bobkový list, 5 ks hřebíčku, 1 celou skořici a vaříme do měkka. Poté vyjmeme všechny ingredience kromě řepy a cibule – ty rozmixujeme tyčovým mixérem. Do vzniklé polévky přidáme smetanu na vaření a povaříme zhruba 10 minut. Polévku dochutíme solí a pepřem. Podáváme ozdobenou trochou zakysané smetany, olivovým olejem, bylinkami a na kostičky nakrájeným avokádem.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, jenž dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jedenkrát za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou, která je nadstavbou pro standardní kontroly v konvenčním zemědělství.