Loading color scheme

Nová studie zaměřená na sport a menstruaci ukázala, že ženy mají během svých dnů rychlejší reakce a dělají méně chyb

ilustracnifotobehStyx Nový výzkum University College London (UCL) a Institute of Sport, Exercise & Health (ISEH) je první svého druhu, který hodnotil mentální schopnosti v souvislosti se sportem a menstruačním cyklem. Překvapivým výsledkem je, že výkon účastnic byl lepší, když měly menstruaci. To je rozhodně výzva k přehodnocení toho, co ženy, a možná i společnost obecně, předpokládají o schopnostech a výkonnosti žen v tomto specifickém období. To, jak se cítíme, ne vždy odráží náš reálný výkon.

„Ve studii vědci z UCL a ISEH sbírali data o reakčním čase a chybovosti od 241 účastnic, které dokončily sérii kognitivních testů s odstupem 14 dní. Respondentky také dvakrát vyplnily stupnici nálady a symptomový dotazník. Aplikace na sledování menstruačního cyklu posloužily k určení toho, v jaké fázi cyklu se ženy nacházely během testů,“ říká Ilona Bittnerová ze specializovaného e-shopu Maluna.cz.

Testy samotné byly navrženy tak, aby napodobovaly mentální procesy typické pro týmové sporty. V jednom byly účastnicím ukazovány usmívající se nebo mrkající tváře a měly stisknout mezerník, pouze když zahlédnou usmívající se tvář. Tím se zkoumala inhibice, pozornost, reakční doba a přesnost. V dalším testu měly zúčastněné ženy identifikovat zrcadlové obrazy během 3D rotace, což hodnotilo prostorovou kognici. Úkol, během něhož měly kliknout, až se na obrazovce srazí dvě pohybující se koule, měřil prostorové načasování.

„Ačkoliv účastnice hlásily, že se během menstruace cítí hůře, a vnímaly to tak, že to negativně ovlivňuje jejich výkon, jejich reakční časy byly během menstruace rychlejší a dělaly méně chyb. Například schopnost přesného načasování (v úloze se srážejícími se koulemi) byla v průměru o 10 milisekund (12 %) přesnější. O 25 % méně chybovaly menstruující respondentky při mačkání mezerníku v úloze se smajlíky,“ komentuje výsledky studie Ilona Bittnerová z Maluna.cz.

Reakční časy účastnic byly pomalejší během luteální fáze, která začíná po ovulaci a trvá 12 až 14 dní až do začátku menstruace. Ženy v této fázi byly v průměru o 10 až 20 milisekund pomalejší ve srovnání s jakoukoli jinou fází. V této fázi však nedělaly více chyb.

Nová zjištění nabízejí novou souvislost právě s možným rizikem zranění a fází menstruačního cyklu. „Výzkum naznačuje, že sportovkyně jsou pravděpodobněji náchylné k určitým typům sportovních zranění během luteální fáze, a předpoklad byl, že to je způsobeno biomechanickými změnami v důsledku hormonálních variací. Nebyla jsem však přesvědčena, že fyzické změny samy o sobě mohou vysvětlit tuto souvislost," popsala Dr. Flaminia Ronca, hlavní autorka studie. "Vzhledem k tomu, že progesteron má inhibiční účinek na mozkovou kůru a estrogen ji stimuluje, čímž nás činí pomalejšími nebo rychlejšími, přemýšleli jsme, jestli zranění nemohou být výsledkem změny v načasování pohybů sportovkyň během cyklu."

„Překvapivé je, že výkon účastnic byl lepší, když měly menstruaci. To je rozhodně výzva k přehodnocení toho, co ženy, a možná i společnost obecně, předpokládají o schopnostech a výkonnosti žen v tomto specifickém období," nabádá doktorka Ronca k zamyšlení s tím, že jde i o důležitý podnět pro lepší komunikaci mezi trenéry a jejich svěřenkyněmi. "To, jak se cítíme, ne vždy odráží náš reálný výkon."

„Doufám, že pokud ženy porozumí tomu, jak se jejich mozek a tělo mění během měsíce, pomůže jim to se přizpůsobit," dodává Dr. Megan Lowery, spoluautorka studie.

„Shromážděné údaje naznačují to, co nám říkaly samy hráčky, a sice že ženy, které menstruují – ať už jde o sportovkyně, nebo ne – mají tendenci se v určitých fázích cyklu lišit ve svém výkonu. Jako neurovědec jsem ohromen tím, že o tom dávno nevíme víc, a doufám, že naše studie pomůže vzbudit zájem o tento zásadní aspekt sportovní medicíny," shrnul Paul Burgess z Institute of Cognitive Neuroscience na UCL.

Tipy na sportovní oblečení a vybavení nejen při menstruaci:

Menstruační kraťasy PUMA & Modibodi (černé nebo vínové)
Nechcete se vzdávat sportu ani během svých dnů? Menstruační kraťasy Modibodi Moderate-Heavy můžete nosit samostatně při silnější menstruaci, případně jako pojistku proti protečení při velmi silné menstruaci (ke kalíšku, menstruační houbě nebo tamponu). Hodí se i při silném výtoku. Vnitřní vrstva má savost jako 2 až 3 tampony (15 ml). Kraťasy ve spolupráci PUMA & Modibodi jsou vyrobeny tak, aby vás i při aktivním sportování spolehlivě ochránily, udržely v suchu a zároveň jste se cítila komfortně. Tyto černé šortky můžete nosit na jakýkoliv druh sportu. Ideální jsou i jako cyklokraťasy, kdy je můžete využít jako 2 v 1 díky funkční vložce.

Dámské lehké silniční běžecké boty XERO SHOES HFS II White
Pokud si ráda jdete zaběhat, máte ráda přirozené pohodlí, flexibilitu a oceňujete o design, vyzkoušejte nové Xero Shoes HFS II. Tenisky jsou primárně určeny pro silniční běh, ale tyto boty toho zvládnout mnohem více. Můžete v kromě běhání, také cestovat, vyrazit v nich do práce, do města, na procházku se psem, do fitka či kamkoliv jinam. Vršek je vyrobený ze síťoviny a podrážka je inspirovaná vzorkem pneumatiky. Pro větší ochranu je přidaná tenka vrstva pěny BareFoam, která je obalená jako košíček kolem svršku, čímž HFS II získaly známější profil. Boty Xero mají nevyvýšenou patu (“zero drop”) pro správné držení těla, jsou designované nízko při zemi pro dokonalou rovnováhu a hbitost, mají flexibilní podrážku, která vám poskytne tu správnou míru ochrany, abyste se mohla pohybovat v naprostém pohodlí a bezpečně vnímat půdu pod nohama.

Dámská bílá sportovní podprsenka Styx
Dámská sportovní podprsenka Styx se širokými ramínky je prodyšná, bez výztuže a kostic, takže nikde nebude tlačit při sportovních aktivitách nebo během dne, pokud se rozhodnete ji nosit po celý den. Je vyrobena z příjemného materiálu a díky vysokému podílu modalu je také prodyšná. Použitá guma u podprsenky perfektně sedí a nikde se nezařezává. Oceníte ji například při běhání či fitness aktivitách.