Jak začít zdravě jíst
{phocagallery view=category|categoryid=97|imageid=239|float=left}Alergie, únavový syndrom, vysoký tlak, cholesterol, cukrovka, migréna, bolesti kloubů, neplodnost... tato onemocnění bývají souhrnně označována výstižným pojmem: civilizační. Zdravotní potíže související s hektickou dobou, ve které je těžké nepodlehnout stresu a spěchu, přivádějí do ordinací a lékáren stále více lidí. Přitom by mnohdy stačilo včas se zastavit a zamyslet nad vlastním způsobem života, nad tím co, jak a kdy jíme. „Životní styl a hlavně strava mají zásadní vliv na to, jak se cítíme a hlavně jaký je náš zdravotní stav," potvrzuje zkušená výživová poradkyně Monika Divišová.
Jenže jak se zdravě stravovat, když na dosah jsou fast foody, supermarkety plné instantních a rychlých jídel nabízejících snadné řešení v situaci, kdy máme stále méně času? Základní podmínkou je chtít! A začít včas, dřív než přijdou zdravotní problémy, nadváha či vysoký tlak.
„Každý, maminka na mateřské i manažer, si plánují svůj denní program, stejně tak se musíme naučit alespoň trochu plánovat, co budeme přes den jíst. Nenechávat to náhodě a osudu, co najdu doma v lednici nebo koupím na benzínové pumpě. Asi nikdo z nás se o zdravé výživě ve škole neučil, nebyli jsme k ní vedeni, ale jakmile se pevně rozhodnete, že její principy začleníte do každodenního života, nebude to problém. A výsledky jsou až neuvěřitelné: optimální váha, spousta energie, svěží pleť a dobrá imunita," ujišťuje Monika Divišová. Její praktická doporučení se dají shrnout do základního návodu: Na začátku je nutné ujasnit si, které potraviny nám nedělají dobře a proč, začít z jídelníčku vyřazovat cukr, sladkosti, instantní koření, potraviny s dlouhou trvanlivostí, sladké pečivo, bílou mouku, smažená a tučná jídla, uzeniny, vepřové maso... Pak zařadit potraviny, které nám naopak dobře dělají a také vědět proč, především zeleninu, ovoce, semínka, správné tuky, celozrnné obiloviny, netučné a rostlinné bílkoviny... Podstatné je také hlídat si pitný režim, vědět co a kolik vypít, a eventuelně jídelníček ještě obohatit potravinovými doplňky, např. omega3, vlákninou nebo mladým ječmenem. Důležitá je také pravidelná a cílená očista organismu.
Pokud vám přeci jen chybí důslednost či odhodlání dotáhnout proměnu svého jídelníčku do konce, vyplatí se spolehnout na pomoc profesionálů – welness koučů. „Společně s klientem hledáme optimální způsob stravování s ohledem na jeho zdravotní stav, časové i finanční možnosti. Pomáháme i s takovými detaily, jako je konkrétní nákupní seznam, včetně výběru vhodných obchodů, příprava jídla v domácím prostředí, jeho skladování a převoz do práce. Dobrý welness kouč je k dispozici kdykoliv klient potřebuje poradit, vedle osobních konzultací funguje i po telefonu, prostřednictvím e-mailu, skype," vysvětluje Monika Divišová, která spolu se svým týmem patří k průkopníkům profesionálního wellness koučinku v České republice.