Loading color scheme

Taťána Kuchařová pomáhá seniorům

{phocagallery view=category|categoryid=1333|imageid=4108|float=left}Miss World, topmodelka Taťána Kuchařová dobře ví, jak krásné je pomáhat. V roce 2008 založila Nadaci Taťány Kuchařové – Krása pomoci, zaměřenou na kontinuální a systematické řešení problematické situace seniorů v České republice a zlepšení kvality jejich života. Právě v těchto dnech, ještě před začátkem taneční soutěže StarDance, které se účastní, Taťána Kuchařová navštěvuje projekty, na jejichž realizaci se nadace podílí.

Jde například o občanské sdružení Okamžik, které provozuje unikátní Dobrovolnické centrum pomoci zrakově postiženým. S jeho činností Taťána Kuchařová seznámila svého tanečního partnera Honzu Ondera, společně s dobrovolníky se vypravili za dvěma seniory, spokojenými klienty centra. „Návštěvy dobrovolníků u seniorů v domácnostech, kdy jim dobrovolníci pomáhají se vším, na co už sami nestačí, jsou jednou z mnoha sociálních služeb, které naše nadace podporuje a které směřují k tomu, aby staří lidé nemuseli odcházet do ústavní péče. Jejich přáním totiž je dožít doma, tam kde to znají, kde se cítí dobře, mezi svými blízkými. A právě moderní sociální služby, jako je pečovatelská služba, osobní asistence, dobrovolnictví či odlehčovací služby, jim to umožňují a účinně pomáhají pečujícím rodinám,“ říká Taťána Kuchařová.

V rámci svých aktuálních „návštěvních“ cest po České republice se Taťána Kuchařová vydala také do Dobrovolnického centra Adra v Třeboni, kde se setkala se studenty OA, SOŠ a SOU Třeboň, kteří se dobrovolnictví věnují. V Mnichově Hradišti zamířila do o.p.s. Spokojený domov, který zajišťuje pečovatelskou službu.  To jsou další dva z několika projektů, na jejichž realizaci nadace Krása pomoci od roku 2011 přispívá a bude tak činit i nadále, jak potvrzuje Taťána Kuchařová: „Vybrané projekty se snažíme podporovat dlouhodobě a kontinuálně, aby se mohly rozvíjet, byly stabilní a nemusely poskytované sociální služby omezovat, což je kvůli stále nižším dotacím ze strany státu čím dál těžší. Není ale možné, aby uživatelé těchto služeb zůstali najednou bez pomoci.“

Taťána Kuchařová není jen zakladatelkou a nepřehlédnutelnou „tváří“ nadace, ale také předsedkyní její správní rady, aktivně se podílí na činnosti nadace, komunikaci s donory a výběru konkrétních projektů. Nadace Taťány Kuchařové – Krása pomoci od svého vzniku v roce 2008 shromáždila a přerozdělila více než 18 milionů korun. Podporované projekty jsou zaměřeny na moderní sociální služby (osobní asistenci, pečovatelskou službu, dobrovolnictví a aktivizační programy), které seniorům pomáhají zůstat doma mezi svými blízkými, zamezují jejich vyloučení z běžného, normální života a předcházejí jejich předčasnému umisťování do ústavní péče. Vždy jde výlučně o prověřené aktivity, které odborný tým s dlouholetou praxí v sociální oblasti vybírá zejména s ohledem na jejich kvalitu, regionální potřebnost, dlouhodobost a udržitelnost. Vedle přerozdělování finančních prostředků má nadace ambici realizovat také vlastní záměry. Z tohoto důvodu založila obecně prospěšnou společnost Krása pomoci, která má v plánu uvést v život například velmi potřebnou finanční poradnu pro seniory.

Letošní páté výročí existence Nadace Taťány Kuchařové – Krása pomoci slaví jak jinak než prací – dalším zefektivněním a zdokonalením činnosti. Důraz je kladen na individuální a maximálně otevřený přístup. Donoři mají dokonalý přehled o využití svých příspěvků, mohou si sami vybrat a kontrolovat konkrétní projekt, který chtějí podpořit.

Vyzkoušet si krásu pomoci může prostřednictvím stejnojmenné nadace každý. Jednorázových i dlouhodobých možností je hned několik. Nejjednodušší je odeslat dárcovskou SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS FONDSENIORU, pro finanční dary v libovolné výši je k dispozici sbírkový účet Fondu seniorů: 1212121212/0100. Veškeré příspěvky ze sbírkového účtu a DMS jdou v plné výši na pomoc potřebným, projekty pro seniory.

Více informací na: www.krasapomoci.cz

{phocagallery view=category|categoryid=1333|limitstart=0|limitcount=0}