Cyklistická sezóna začíná. Za bílým vínem vyrazte na Uherskohradišťsko, za červeným na Slovácko
{phocagallery view=category|categoryid=1969|imageid=6396|float=left}Spojení cyklistiky s ochutnáváním vína se stalo oblíbeným trendem současnosti. S rostoucími teplotami by měli příznivci vína a sportu začít plánovat, kam se vydat na první jarní vyjížďky. Tuzemské vinařské stezky nabízejí více než dvanáct set kilometrů možností pro aktivní dovolenou. Přečtěte si tipy, kam vyrazit za bílým, růžovým i červeným vínem.
Větší výběr cyklostezek nabízí Morava
Vzhledem k tomu, že se cyklistika stala oblíbenou aktivitou nejen mladých, ale i starších milovníků vína, existují různé délky a náročnosti vinařských stezek. Od české šestikilometrové Kutnohorské stezky až po moravskou Znojemskou vinařskou trasu dlouhou sto šedesát pět kilometrů. U většiny vinařských cyklostezek se přitom vejdete do rozmezí od dvaceti do padesáti kilometrů. Stezky v terénu poznáte podle obrázku vinného sklípku. Zatímco v Čechách aktuálně nalezneme dvě vinařské cyklostezky, Morava nabízí deset navzájem se prolínajících okruhů těchto cyklostezek, které propojuje páteřní Moravská vinná stezka.
Milovníci bílého, vzhůru do Uherskohradišťska
Kromě délky a náročnosti trasy si můžete stezku vybrat i podle svých oblíbených odrůd. Pokud jste příznivci bílého vína, vydejte se k Uherskému Hradišti, kde se mu dlouhodobě daří. Ochutnat ho můžete například na Stezce Rulandského bílého, pojmenované podle odrůdy, která je v severní části slovácké vinařské podoblasti pěstována nejvíce. Stezka začíná i končí v Uherském Hradišti a cestou můžete navštívit například vinohrady Střední zemědělské školy ve Starém Městě nebo muzeum keramiky v Tupesích. Delší variantou je Uherskohradišťská vinařská stezka. Převážně rovinatá trasa vedoucí z Hrubého háje u Moravského písku do Polešovic se hodí pro celodenní rodinný výlet. Cestou si odpočiňte třeba ve vinném sklepě v Hluku.
Na Moravské vinné stezce vás příjemně překvapí růžové víno
V jarních a letních měsících se oblibě těší růžová vína. Jsou totiž velmi osvěžující a je v nich obsaženo menší procento alkoholu, což cyklisté ocení. „Růžová vína obsahují průměrně o 1,5 procenta méně alkoholu než vína červená. Nejlépe chutnají vychlazená přibližně na 10 stupňů, případně se podávají i na ledu. Oblíbenou letní variantou jsou zejména perlivá růžová vína,“ potvrdila Jitka Pomykalová, obchodní ředitelka slováckého vinařství Víno Blatel.
Příznivci růžového vína by neměli vynechat též Znojemsko či Mikulovsko. Ideální je obě varianty propojit a vydat se ze Znojma do Mikulova po Moravské vinné stezce. Na Moravě, kde se růžové víno vyrábí již od 16. století, se dlouhodobě daří odrůdám Svatovavřineckého, Zweigeltrebe i Frankovky.
Za červeným vínem se vydejte na Slovácko
Nejrozmanitější výběr druhů pěstovaných odrůd najdete na moravské Strážnické vinařské stezce. Trasa dlouhá sto jedna kilometrů vás provede Dolnomoravským úvalem, zavadí o podhůří Bílých Karpat a její nejdelší úsek vede Hluckou pahorkatinou. Na cestě můžete ochutnat odrůdy jako Ryzlink rýnský, Frankovku nebo Modrý Portugal.
Máte-li v oblibě červené víno, zastavte se v Blatnici pod Svatým Antonínkem, kterou budete na této cyklostezce projíždět. Tamější vinařství je s devíti hektary největším tuzemským pěstitelem odrůdy Merlot. „Červená vína jsou ideální k večernímu pití. Třeba zrovna Merlot se hodí k letnímu posezení nejen po cyklistice,“ uvedla Jitka Pomykalová z vinařství Víno Blatel.
Degustace až na samý závěr trasy
Samotnou degustaci si naplánujte až na závěr trasy. Nezapomínejte přitom, že i kolo je dopravním prostředkem a jet pod vlivem alkoholu by nebylo zcela bezpečné. Navíc v České republice pro cyklisty zůstávají i přes návrhy některých politiků přísné podmínky pro konzumaci alkoholu během jízdy. Zatímco v tuzemsku tak platí nulová tolerance, například v sousedním Rakousku mají na cyklostezkách povolených až 0,8 promile v krvi.