Zatočte s chřipkou a vsaďte na bio
Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.
Při výběru plodin plných vitamínů sáhněte po těch, které pochází z ekologického zemědělství, přičemž platí čím čerstvější, tím lepší. Při pěstování ovoce i zeleniny v biokvalitě musí farmáři dodržovat přísná pravidla a používat pouze přípravky na ochranu rostlin, které jsou pro ekologické zemědělství povolené, tedy často na přírodní bázi. Používají se například výluhy z bylin, mikroorganismy nebo rostlinné oleje. V obchodech tyto produkty najdete pod označením loga biolistu nebo biozebry. V případě nebalených plodin se ujistěte přímo u prodejce. Na požádání vám předloží certifikát o původu biopotraviny.
Zastavte nachlazení
Ověřeným bojovníkem proti chřipce a problémům dýchacích cest je cibule. Využívá se zejména při větším zahlenění, kdy se smíchá její syrová šťáva s kvalitním medem a dávkuje se po lžičkách. Při chřipce se zase doporučuje její inhalace. Stačí odšťavnit 2 cibule a asi 3 minuty při zavřených očích vdechovat. Kromě nachlazení je účinná i při hojení ran nebo vypadávání vlasů.
Podobnými účinky se může pyšnit i česnek, který je známý jako antibakteriální. Kromě dýchacích cest si poradí také s obnovením střevní mikroflóry. Navíc zastaví střevní potíže a zabraňuje vzniku žlučových kamenů. Proti únavě se pak používá česnek medvědí.
Zaměřeno na imunitu
V boji s problémy dýchacích cest pomůže také mrkev, batáty nebo meruňky, jelikož obsahují vzácný beta-karoten. S tímto barvivem dokáže naše tělo zázraky. Přemění jej totiž na vitamín A, který je nezbytný pro celkovou imunitu i zdravé sliznice.
Pro svůj vysoký obsah vitamínu C je při nachlazení a chřipce ceněná také paprika. Jedna červená paprika dokonce odpovídá dvojnásobné denní dávce vitamínu C pro dospělého člověka. Důležité také je, že se zahříváním ani pečením z papriky cenné látky nevytrácí. Kromě svých pozitivních účinků při chřipce a nachlazení ji můžete využít také při bolestech kloubů, na které příznivě působí například i obklad z bramborové natě.
Náš tip: V červených paprikách se skrývá 9x více beta-karotenu a 2x větší množství vitamínu C než v zelených odrůdách. Její konzumace se doporučuje také jako prevence v chřipkovém období.
Velkým množstvím vitamínu C se pyšní také zelí, červená řepa a v neposlední řadě petržel, která obsahuje hned několik cenných látek, které pomáhají nejen proti nachlazení, ale i jiným – například kardiovaskulárním onemocněním. Vyzkoušet můžete křen, který taktéž obsahuje velké množství vitamínů a určitě vám při zánětu horních cest dýchacích uleví.
Receptury z našich krajin
Důležité není, kolik vitamínů jednotlivé plody obsahují, ale jaké množství dokáže naše tělo vstřebat a správně využít. Pokud hledáte vitamínovou bombu, sáhněte po rakytníku nebo černém rybízu. Skvělé jsou budou plodiny bohaté na železo jako je listová zelenina, ale i kopřiva nebo prvosenka. Ideálním tipem na podzimní plískanice je šípkový čaj s medem.
Za vyhlášeného bojovníka s kdejakým nachlazením se považuje rakytník. Kromě vysokého množství vitamínu C obsahuje i vitamíny skupiny A, D, K a B. Navíc je bohatým zdrojem esenciálních mastných kyselin a minerálů. Vyzkoušet můžete třeba bio rakytníkovou šťávu. Podává se třikrát denně po jedné lžičce při potížích, nebo jedenkrát denně jako prevence.
Náš tip: Recept na rakytníkovou šťávu
Ingredience:
- 1 kg šťávy z bio rakytníku
- 1,5 kg bio třtinového cukru
- lžička kyseliny citronové
Rakytník odšťavníme, nebo rozdrtíme a propasírujeme. Šťávu poté promícháme s cukrem, dokud se nerozpustí. Takto připravenou směs nevaříme, ale zahřejeme asi na 70 °C. Posléze přidáme kyselinu citronovou a dobře promícháme. Přelijeme do skleněných lahví a uchováváme v chladu, nejlépe v lednici.