Do vánočky letos zapečte i minci pro zdraví!
Pletenec, jak se kdysi vánočce říkalo, byl vždy symbolem života a plodnosti. Svým tvarem připomínal Ježíška v peřince. Podle tradice se do vánočky zapékal peníz – kdo ho našel, měl být v příštím roce bohatý, štědrý a zdravý.
„Vánočky se u nás pečou už od 18. století a liší se podle krajových zvyklostí. Kynuté pečivo, které mělo svým tvarem připomínat Ježíška zabaleného v peřince, bylo vždy symbolem života a plodnosti a nesmělo chybět na žádné Štědrovečerní tabuli. Kousek vánočky dostával dobytek ve stáji a podle pověry se házela i do studny, aby nevyschla. Až si budete letos vánočku připravovat, nezapomeňte do ní zapéct minci. Ten, kdo ji pak ve svém ukrojeném dílku objeví, bude totiž podle tradice v příštím roce nejen bohatý a štědrý, ale hlavně zdravý,“ říká pekařka a cukrářka Pavla Stoklasová z Resortu Valachy ve Velkých Karlovicích. Tady je její recept na tradiční valašskou vánočku.
Suroviny na 1 kus vánočky:
500 g hladké mouky, 385 g másla, 180 g moučkového cukru, 3 vejce, 40 g vanilkového cukru, 35 g droždí, 250 ml mléka, špetka soli, citronová kůra, rozinky (namočené předem v rumu nebo ve vodě), vlašské ořechy (nasekané), mandle (plátky), 1 dcl rumu
Postup:
1. Droždí rozdrobte do větší misky a přilijte asi 100 ml vlažného mléka. Přidejte lžíci cukru a mouky, vše promíchejte a počkejte pár minut, až kvásek vzejde.
2. Do velké mísy nasypte prosátou mouku, zbytek moučkového cukru, špetku soli, dva žloutky, 135 g změklého másla, vzešlý kvásek a zbylé mléko.
3. Těsto vypracujte pomocí vařečky, aby se pěkně odlepovalo od stěn mísy.
4. Do vypracovaného těsta přidejte rozinky, citronovou kůru, vlašské ořechy, případně i nastrouhanou pomerančovou kůru.
5. Hotové těsto nechte asi 20 minut odpočinout, až vykyne.
6. Těsto rozdělte na 6 bochánků a nechte ještě chvíli kynout.
7. Z bochánků vyválejte stejně dlouhé prameny a položte je vedle sebe. Pleťte vždy shora dolů a zleva doprava až k tomu poslednímu. Vánočku přeneste na plech, potřete ji rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí.
8. Vánočku ještě nechte asi hodinu kynout a pak pečte při 165 °C přibližně 25 minut.
Tip Pavly Stoklasové: Po upečení vánočku potřete směsí ze zbylých surovin (250 g másla, 1 dcl rumu, 30 gramů vanilkového cukru a 100 gramů mletého cukru) a nechte ji zcela vychladnout.