Malí pomocníci v kuchyni aneb Jak zabavit děti a předat jim správné stravovací návyky
Jedním z mnoha návyků, které se rodiče snaží svým ratolestem během dospívání předat, je správná životospráva a pestré, vyvážené stravování, jež zejména dětskému organismu dodává tolik potřebné živiny. Kromě volby vhodných surovin ale mnozí často zapomínají na to, že během nákupu stojí za to dbát i na skutečnou kvalitu. Prozradíme vám, jakou formou předat dětem to nejdůležitější a na jaké potraviny byste se v obchodech určitě měli zaměřit!
Kam pro ty nejhodnotnější suroviny? Možná vás to překvapí, ale najdete je téměř na každém kroku, a to i ve svých oblíbených supermarketech! Stačí mít oči otevřené a v uličkách obchodů hledat regály s produkty ekologického zemědělství, které poznáte podle označení logy biolistu a biozebry (pamatujte, že pouze tyto značky zaručí skutečnou biokvalitu). Biopotraviny byly totiž vypěstovány v souladu s přírodou bez použití zbytečné chemie, průmyslových hnojiv či pesticidů. Zvířata v ekologických chovech zase prožívají svůj život v co nejpřirozenějších podmínkách v souladu s tzv. zásadami animal welfare. Dbá se tak na dostatek prostoru, celoroční přístup na pastvinu, kvalitní krmivo i dostatečnou socializaci. Svět ekologického zemědělství je ale daleko rozmanitější! Pokud byste se o něm rádi dozvěděli více, přejděte na stránky myjsmebio.cz.
Vzdělávejte děti interaktivně
Pusťte ratolesti řádit do kuchyně! Uvidíte, že i navzdory nepořádku, kterému se pravděpodobně nevyhnete, si společný čas při vaření určitě užijete. Nechte je míchat, krájet, loupat, strouhat, zkrátka cokoliv vás napadne – samozřejmě vše pod vaším dohledem. Osvojí si tak nejen základy přípravy pokrmů, ale zároveň uvidí, že během kouzlení v kuchyni dbáte také na kvalitu. Nezapomeňte myslet na co nejbarevnější kombinace, které jsou u dětí sázkou na jistotu!
A čím ještě můžete u dětí zabodovat? Co takhle malý výlet na ekofarmu? Nejenže skvěle nakoupíte, ale uvidíte třeba kozy, krávy, ovce, koně či prasátka, a užijete si tak perfektní rodinné odpoledne!
Ekofarmy najdete po celé republice, pokud ale chcete zjistit, které se nachází ve vašem okolí, zkuste stránky kamprobio.cz a lovime.bio, kde je můžete vyhledat pomocí jednoduchých interaktivních map. Jedním z mnoha ekologických producentů je například rodinná Farma Olšovka v Plzeňském kraji, jež se zabývá chovem skotu, ovcí i koní a mimoto nabízí také možnost ubytování. Více informací na hucul-olsovka.cz. Chcete-li se vypravit i na další ekofarmy, využijte dny otevřených dveří. Více informací najdete na www.poznejsvehofarmare.cz. Nezapomeňte, že září je měsícem biopotravin – a to už je prima důvod, proč vsadit na bio!
Kuřecí plátek s batátovým pyré a hravým salátem
- 1 ks bio kuřecích prsou
- 4 středně velké bio batáty
- ½ hrnku bio mléka
- 1 lžíce bio másla
- sůl, bio pepř
- mix bio salátových listů
- bio cherry rajčata
- hrst bio bylinek
- 100 ml bio jogurtu
- šťáva z bio citronu
Maso důkladně opláchněte, mírně osolte, minimálně opepřete a osmažte na troše olivového oleje z obou stran dozlatova. Batáty oloupejte, nakrájejte na kostky a dejte vařit do osolené vody. Jakmile změknou, stáhněte z plamene a sceďte. Přidejte máslo a mixérem rozmixujte na jemnou kaši. Postupně přidávejte teplé mléko, dokud nedocílíte požadované konzistence. K salátovým listům přidejte omytá a nakrájená cherry rajčata. Jogurt důkladně promíchejte s bylinkami, citronovou šťávou, salát zálivkou zakápněte a podávejte.
Mrkvový dort ze špaldové mouky s marmeládou
- 4 bio mrkve
- 1 bio jablko
- 100 g bio hladké špaldové mouky
- 190 g bio bílého jogurtu
- 80 g bio medu
- 2 bio vejce
- 4 lžíce bio vloček
- 10 ml bio olivového oleje
- hrst bio nasekaných vlašských ořechů
- bio kypřicí prášek
- bio džem (malinový, jahodový)
- 250 g bio polotučného tvarohu
- šťáva z bio citronu
- 1 bio vanilkový cukr
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Jablko a mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte jogurt, med, vajíčka, olej a vše promíchejte. V jiné míse smíchejte mouku, ovesné vločky a kypřicí prášek, přidejte k první směsi a opět promíchejte. Nakonec vsypte polovinu nasekaných ořechů, smíchejte a směs vylijte do formy vystlané pečicím papírem. Pečte zhruba 50 minut a mezitím si připravte krém tak, že spojíte tvaroh, vanilkový cukr a citronovou šťávu. Upečený korpus nechte vychladnout, rozřízněte jej na dvě poloviny, jednu potřete směsí s tvarohem a druhou marmeládou. Poté opět slepte, vršek dortu potřete zbytkem tvarohového krému a posypte nasekanými ořechy. Nechte ztuhnout v lednici a podávejte.
Rychlé cuketové vafle
- 250 g bio cuket
- 2 bio vejce
- 80 ml bio oleje
- lžíce bio zakysané smetany
- 200 g bio hladké mouky
- ½ balíčku kypřicího prášku
- bio bazalka
- bio cherry rajčata
- šťáva z bio citronu
- sůl, bio pepř
Cuketu oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte vejce, olej, smetanu a prošlehejte. Následně postupně zapracujte mouku, kypřicí prášek a mírně dochuťte solí a pepřem. Z připraveného těsta pak ve vaflovači dozlatova upečte 12 vaflí. Podávejte se zakysanou smetanou, bazalkou a nakrájenými cherry rajčaty.
Hravá omeleta se špenátem a měkkým sýrem
- 3 ks bio vajec
- 20 ml bio mléka
- 20 g bio másla
- menší bio cibule
- lžička bio hladké mouky
- 150 ml bio mléka
- 200 g čerstvého bio špenátu
- 50 g bio měkkého sýra typu feta
Nejprve si připravte omelety, ingredience vám postačí na dvě porce. Vyšlehejte mléko s vejci a dochuťte solí a pepřem. Na pánvi si rozehřejte polovinu másla, na celou plochu vlijte polovinu vaječné směsi a opékejte z obou stran, dokud omeleta nebude hotová. Poté proces opakujte a udělejte další omeletu. Následně rozehřejte druhou polovinu másla a orestujte najemno nakrájenou cibulku, vmíchejte mouku a přidejte mléko. Pak přidejte špenát, fetu a nechte pár minut na mírném ohni povařit. Náplň rovnoměrně naneste na omelety, které přeložíte. Pomocí oblíbené zeleniny, například okurek a červené papriky, vytvořte na talíři veselého smajlíka a podávejte.
Kupujte BIO. Pro budoucnost!
Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíme lokálního dodavatele, máme navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.
Co je BIO?
BIO je certifikovaný systém hospodaření podložený národní i evropskou legislativou s vlastním kontrolním systémem garantovaným ze strany státu. BIO může být pouze ta potravina, která splňuje zákonem dané a státem kontrolované požadavky pro ekologické zemědělství. To je založeno na pestrém osevním postupu a péči o půdu. Pole jsou plná života, nepoužívají se na nich umělá hnojiva, pesticidy, geneticky modifikované organismy ani jiné chemické postřiky. Zvířata nejsou pouze využívána, ale je o ně s láskou pečováno. Produkce biopotravin v ekologickém zemědělství přírodu neničí. Naopak ji zlepšuje a uchovává pro příští generace.
Bioprodukty jsou vždy viditelně označené logy, která smí používat pouze ti producenti, již dodržují přesné legislativní zásady ekologické produkce. Systém prověřování je nastaven tak, že minimálně jednou za rok projde celý řetězec od prvovýroby až po distribuci kompletní speciální kontrolou.
Jaká loga se používají k označení biopotravin?
Národní značení
Je-li na vámi vybrané potravině logo biozebry s nápisem „Produkt ekologického zemědělství“, můžete si být jisti, že poslední úpravu tohoto výrobku – ať už výrobu, zpracování, či balení – provedl subjekt certifikovaný českou kontrolní organizací. Která organizace certifikaci v ČR provedla, zjistíte jednoduše. Stačí se podívat na číselný kód ve tvaru „CZ-BIO-xxx“, jenž najdete u loga biozebry.
Evropské značení
Pokud výrobek pochází ze zemí Evropské unie, musí být označen biolistem, číselným kódem kontrolní organizace a také informací o původu surovin. Ten se obvykle uvádí ve formátu „EU“, nebo „mimo EU“ společně s názvem země, ve které byly vyprodukovány všechny použité suroviny.