Kaki Persimon Bouquet – sezóna zdravého a lahodného ovoce je tu. Víte, jak si s kaki poradit?
Na první pohled vypadá jako oranžové rajče. Nenechte se ale zmást - kaki Persimon Bouquet je ovoce, které si zamilovali už staří Řekové. Považovali jej dokonce za dar bohů. My ho dnes oceňujeme nejen kvůli vynikající chuti, ale také jako výkonného pomocníka v boji o zdraví. Kaki Persimon Bouquet obsahuje vitamíny A, B a C, minerály, vlákninu, má vysoký podíl antioxidantů a neobsahuje žádný tuk. Jemný sladký plod si zamilujete na první ochutnání. A k tomu všemu se jednoduše loupe a krájí a nenajdete v něm žádná jadérka. Hlavní sezóna ovoce bohů právě přichází!
Pokud se s kaki Persimonem Bouquet setkáváte poprvé, možná se vám bude hodit několik tipů. Nebojte se koupit v obchodě tvrdší plody, toto ovoce totiž neustále dozrává - podobně třeba jako banány. Zralé kaki persimony jsou měkké a šťavnaté. Jejich zrání můžete uspíšit třeba tím, že je vložíte do papírového sáčku spolu s jablkem. Stejně jako banány se kaki neuchovává v lednici, mohlo by totiž zčernat. Kaki Pesimon Bouquet se dobře zpracovává a výborně se hodí třeba jako svačinka pro děti. Nebudou je totiž trápit zrníčka. Podobně jako jablko můžete kaki oloupat a nebo konzumovat se slupkou. A stejně jako oba zde zmíněné ovocné druhy, je kaki velmi variabilní a využitelné v teplé i studené kuchyni, chutná totiž skvěle jak čerstvé, tak pečené.
Vyzkoušejte třeba kaki-banánový chléb. Potřebovat budete:
2 drobně nakrájené kaki Persimon Bouquet
1 zralý banán, rozmělněný vidličkou
210 g hladké mouky
1 vejce
115 ml mléka
100 g pískového cukru
50 g změklého másla
1 lžička sody na pečení
¼ lžičky soli
50 g rozinek
60 g vlašských ořechů, nahrubo nasekaných
na špičku nože muškátového oříšku
Předehřejte troubu na 170° C. V misce smíchejte přísady - mouku, cukr, sodu na pečení, muškátový oříšek a sůl a odložte. Do další misky vložte vejce, mléko a máslo. Šlehejte, dokud se vše dobře nespojí. Poté přilejte do první mísy i s kaki, banánem, rozinkami, ořechy. Nalijte do připravené formy a pečte 60 minut, nebo dokud špejle vložená do středu nebude lepivá. Nechte chleba vychladnout 10 minut před krájením.