Svět slaví den diabetiků. V tuzemsku trpí cukrovkou téměř každý desátý člověk
Na středu 14. listopadu připadá Světový den diabetiků. Upozornit má především na stále se zvyšující počet lidí, kteří tomuto onemocnění podléhají. Například v České republice trpí dle expertů cukrovkou již téměř každý desátý člověk. Předcházet nemoci nebo jejím vážným následkům lze přitom často poměrně snadno. Roli hraje především vhodná strava a zdravý životní styl. Správnou činnost slinivky břišní ale mohou podpořit i bylinky v čele s penízovkou a břízou.
Podle posledních statistických zjištění bylo v roce 2016 v Česku registrováno více než 900 tisíc osob trpících některým z typů diabetu. Počet nemocných se přitom dle odborníků každým rokem zvýší přibližně o 60 tisíc. Situace v České republice se tak blíží do fáze, kdy problémy s cukrovkou bude řešit každý desátý člověk. Za stále zvyšujícím se počtem nemocných je dle expertů především stárnutí populace a zhoršující se životní styl, roli však hraje i vyšší informovanost a přesnější metody diagnostiky diabetu. „Přesto, že je dnes diabetes považován za civilizační chorobu, řada lidí to podceňuje. Pravda je, že v mnoha případech lze následky onemocnění mírnit poměrně snadno, v případě neřešení ale může cukrovka vést k vážným nemocem srdce a cév, poškození ledvin nebo i k oslepnutí,“ varuje bylinkářka Jarmila Podhorná ze společnosti Naděje.
Onemocnění diabetem může mít mnoho podob. Nejběžnější jsou dva typy. Cukrovka 1. typu se nejčastěji projeví už v dětství nebo během dospívání a je dána geneticky. Tělo při ní napadá vlastní buňky slinivky břišní, které produkují inzulín. V důsledku jejich zničení pak inzulín v těle trvale chybí a nemocný ho musí pravidelně doplňovat. Tímto typem diabetu však v tuzemsku trpí pouze zhruba 7 % nemocných. Civilizačním problémem je proto především cukrovka 2. typu. I u ní mohou sice hrát roli geny, často se ale pojí spíše s nezdravým životním stylem, nadváhou a stresem. Organismus nemocného totiž nedokáže uvolnit dostatečné množství inzulínu, slinivka proto reaguje vytvořením zvýšeného množství látky, čímž se zvyšuje hladina cukru v krvi.
Přesto, že diabetem 2. typu trpí v české populaci bezmála 800 tisíc lidí, pozitivní je fakt, že průběh onemocnění může být zpočátku velmi mírný. Následky tak lze při dodržení několika zásad tišit. Základem léčby je vyvážené stravování a dodržování diabetické diety. Cukrovkáři by se tak měli vyvarovat především průmyslově zpracovaných potravin s přidaným cukrem, bílé mouky a smažených pokrmů. Tyto kroky jim společně se zařazením pravidelného pohybu mohou napomoci zredukovat váhu, která vede u mnoha lidí také ke snížení hladiny cukru v krvi. Po konzultaci s lékařem lze samozřejmě užívat i léky, které zlepšují přirozené uvolňování inzulínu a citlivost tkání.
Při snižování krevního cukru však pomáhají i bylinné přípravky. „Při léčbě diabetu je důležité zaměřit se na očistu vnitřních orgánů, hlavně slinivky břišní, jež má vliv na látkovou výměnu. Zapomenout bychom ale neměli ani na játra a střeva,“ říká Jarmila Podhorná. K celkovému pročištění organismu je podle ní vhodná především penízovka, která zlepšuje činnost slinivky a má skvělé antibakteriální účinky. Jaterní funkce stimuluje také tinktura z břízy, známá pro své silné čisticí schopnosti. Léčebnou kůru je vhodné doplnit i borůvkou, jež působí desinfekčně, posiluje cévní stěny a podporuje efektivní využití přirozeného inzulínu. Příznivě navíc ovlivňuje kvalitu zraku, který je diabetem často ohrožen. „Vhodným přípravkem, který lze při boji s cukrovkou použít, je také I-STOP. Ten pomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi a přispívá k lepšímu fungování slinivky a zrakového nervu,“ dodává bylinkářka.