Yuzu: Korejský lék proti chřipce
Chřipková sezóna právě kulminuje. V kombinaci s neustále se měnícími teplotami dostává naše imunita pěkně zabrat. Mrazivé počasí přispívá k oslabování organismu. S oteplením pak přichází vlna různých nemocí. Lékaři v tomto období doporučují zásobit se vitamíny, které posílí naši imunitu. Blahodárné účinky mají bezesporu citrusy bohaté na vitamín C, které zejména Korejci k posílení těla hojně používají.1 Na nic nečekejte a sáhněte po exotickém yuzu!
Plod yuzu je citrus, který se nejvíce podobá mandarince. I přes to, že se o něm začalo mluvit až v posledních pár letech, znám byl už ve středověku v době čínské dynastie Tangů. V této době expandoval i do Tibetu, Japonska a Koreji, kde se těší velké oblibě dodnes. Yuzu je variabilní surovinou v kuchyni, používá se k výrobě likérů, různých sladkostí, i do dipů a marinád k masu. V neposlední řadě z něj pak v kombinaci s medem vzniká chutný horký nápoj, který se po staletí používá proti nachlazení na území celé Koreji. Ochutnat ho můžete nyní i v každé pobočce české kavárenské sítě CrossCafe, která tuto zdravou novinku právě zařadila do své nabídky.
„Tento horký nápoj, ač je zcela jednoduchý na přípravu, nabízí mnoho benefitů. Je nejen chutný, ale i zdravý, obsahuje až 3x více vitamínu C než citron. Dále je bohatý na minerály a antioxidanty, působí protizánětlivě a díky absenci kofeinu je vhodný úplně pro všechny,“ vysvětluje provozní ředitel CrossCafe original s.r.o. Luboš Martínek a doplňuje: „V současné době je tento nápoj exkluzivně součástí nabídky celé sítě CrossCafe. Sám za sebe zákazníkům doporučuji ochutnat i samotnou kůru, je velmi jedlá a chuťově příjemná.“